Persbericht

“Uitgelicht”

Uit een collectie van De Nederlandsche Bank

 

Op zondag 20 oktober vindt de opening plaats van de tentoonstelling “Uitgelicht”, uit de collectie van De Nederlandsche Bank. Deze tentoonstelling maakt onderdeel uit van de jaarlijkse Kunstweek die plaatsvindt van 2 t/m 10 november in Warmond.

De Nederlandsche Bank bezit een gevarieerde collectie van hedendaagse kunst. Gedurende drie weken zullen 19 werken uit deze collectie te zien zijn in het Oude Raadhuis in Warmond. Het thema van de Kunstweek is dit jaar “Kunst tilt je op”. Voor de kunstweekcommissie een reden om een tentoonstelling samen te stellen, uitgelicht de collectie van De Nederlandsche Bank. Met deze collectie hopen we de kijker op te tillen en op een andere manier kunst te laten beleven.

Bij de opening van de kunstweek op 2 november as zal Joost Zwagerman een lezing geven over de tentoongestelde werken in de galerie. Voor meer informatie over de kunstweek zie de website van de Kunstweek: www.kunstweekwarmond.nl

De expositie is te bezichtigen van woensdag 16 oktober t/m zondag 10 november 2013. Tijdens de kunstweek zal de galerie iedere middag geopend zijn van 13.00 tot 17.00 uur.

Artikel in Teylinger

Kunstweek Warmond gaat je  optillen

De beroemde Franse kunstsschilder Georges Braque zei het al: ‘ Kunst is pas kunst als het iets met je doet. Het moet emoties oproepen, je stof tot nadenken geven en je op nieuwe gedachten brengen. Het moet je even van je plaats brengen, je even optillen. Gedachtig aan zijn uitspraken over kunst wordt in de eerste week van november weer de Kunstweek Warmond georganiseerd. Dit jaar met als thema”Kunst tilt je op”

Met deze gedachte in het achterhoofd heeft De Nederlandse Bank speciaal voor deze Kunstweek een selectie gemaakt uit haar uitgebreide collectie. Deze selectie van topstukken van de hedendaagse beeldende kunsten zal tijdens de Kunstweek te zien zijn in galerie Het Oude Raadhuis. Joost Zwagerman, bekend kunstanalyticus bij De Wereld Draait Door, zal tijdens de opening op zaterdag 2 november tekst en uitleg geven over deze unieke tentoonstelling. Nog veel meer kunstwerken zullen te zien zijn in de Dorpsstaart in het kader van Gluren bij de Buren.

In het literair cafe is dit jaar de Belgische schrijfster Kristien Hemmerechts te gast, waar zij door Michiel Noordzij zal worden bevraagd over haar nieuwste boek “ Haar bloed” . Een boek, dat door de recensent van de Volkrant als betoverend werd omschreven. Ook Camee Blommestein heeft dit jaar voor haar kunstlezing gekozen voor een kunstenaar, die beroert namelijk Jan Steen. Daarbij muzikaal ondersteund zal zij ons wegwijs maken in de thematiek van de werken van deze schilder, die nog een periode van zijn leven in Warmond heeft gewoond.

Betoveren zal ook het Kasteelconcert doen. In de schitterende entourage van het Huys te Warmont zal het Shackleton Blaaskwintet met ondersteuning van componist en verteller Guus Ponsioen verrassende stukken van Dvorak en andere klassieke componisten ten gehore brengen. Verrassend is ook de keuze van Het Monward Consort, een vaste gast in de Warmondse Kunstweek, voor de komische opera “ Bastien und Bastienne” van Mozart.

Een grote wens van de organisatie van de Kunstweek gaat in vervulling met het weer opvoeren van de Last Night of the Proms, een co-produktie van de Harbour Jazz Band en de Brassband Warmond. Een aantal jaren geleden was deze nacht goed voor twee keer een uitverkocht Trefpunt.

Toch kan er ook actief kunst bedreven worden middels een aantal workshops. Zo zijn er workshops Vilten en Koken voor volwassenen en Schilderen en Koken voor kinderen. Voor deze laatste groep voert het Jeugdtheater het stuk Mees Kees op naar het gelijknamig boek.

 

Kortom, de Warmondse Kunstweek werpt haar betoverende schaduw alvast vooruit…..